Discussie gerezen na aanbesteding langzaamverkeersbrug

Wethouder Machielsen heeft maandagavond 29 oktober 2018 de fractievoorzitters van de Oirschotse gemeenteraad op de hoogte gebracht van de laatste stand van zaken rondom de langzaamverkeersbrug. Deze langzaamverkeersbrug staat op de planning om aan te leggen over het Wilhelminakanaal in Oirschot.

Tijdens de aanbesteding is er met Ballast Nedam, de aannemer van de langzaamverkeersbrug, onduidelijkheid ontstaan over technische aspecten van de brug. Het gaat dus niet om de vormgeving. Het ontwerp wordt niet aangepast. Op dit moment zoekt de gemeente Oirschot uit wat de mogelijke gevolgen zijn.

De gemeente heeft de direct omwonenden geinformeerd omdat zij van enkele inwoners de vraag kreeg: wanneer gaat de aannemer beginnen met het bouwen van de brug? Tijdens de inloopavond, voor de zomervakantie, heeft de gemeente aangegeven dat de aannemer in september zou starten. Na de aanbesteding zijn er vragen gekomen (van de aannemer) over de technische aspecten van de brug. Om hier helderheid over te krijgen zijn er nu veel gesprekken tussen Rijkswaterstaat, de aannemer en de gemeente. Dit duurt langer dan verwacht. Daarom communiceren we nu dat er procesvertraging is. We begrijpen dat er nog veel vragen zijn, die zijn er ook nog voor de gemeente. Wij hebben daar op dit moment de antwoorden nog niet op omdat we nog in gesprek zijn met de partijen. De gemeente heeft de eventuele gevolgen van deze gesprekken nog niet in beeld.

Wethouder Piet Machielsen: ‘’Het college is erg teleurgesteld vanwege de nu gerezen discussie rond de uitvoering van de langzaamverkeersbrug. Ik ben bestuurlijk verantwoordelijk voor het dossier Groene Corridor waarvan de langzaamverkeersbrug onderdeel uitmaakt. De langzaamverkeersbrug heeft alle prioriteit bij ons maar heeft nu procesvertraging. Ik begrijp dat dit bericht voor onze inwoners, de gemeenteraad en alle andere belanghebbenden heel erg vervelend is. Daarom gaan wij er de komende tijd alles aan doen om tot in de puntjes uit te zoeken hoe we verder gaan met dit project en op welke wijze we met de aannemer tot een oplossing kunnen komen.’’

Hoe nu verder?

We kunnen ons voorstellen dat dit veel vragen oproept bij onze inwoners en de gemeenteraad. Helaas kunnen wij daarop nog niet alle antwoorden geven. Daarnaast zetten we op dit moment alle feiten op een rij. We hebben wekelijks gesprekken met alle betrokken partijen. Als er meer duidelijkheid is, communiceren wij dat naar alle belanghebbenden. De omgevingsvergunning voor de langzaamverkeersbrug vraagt de aannemer aan bij de gemeente als de partijen er samen uit zijn. Er zijn veelgestelde vragen opgesteld en die zijn hier terug te lezen.