Merel van der Linden
Als ruimtelijk ontwerper vindt Merel passie in het creëren van een nieuwe wereld in de openbare binnen- en buitenruimte. Ze begeeft zich op het raakvlak van landschappelijk ontwerp, interieurarchitectuur en tijdelijke evenementen op het gebied van cultureel erfgoed en kunst. Vaak raakt Merel gefascineerd door het verleden, een braakliggend terrein of een bijzondere plek. Op eigen initiatief start ze dan een nieuw project, waar verschillende mensen zich enthousiast bij aansluiten om het te realiseren. Het verbinden van mens, omgeving en historie, dat is waar ze voor staat. Een plek waar ontmoetingen ontstaan, mensen zich verbazen en geïnspireerd raken. Ze is altijd op zoek naar kansrijke ruimten of enthousiaste mensen om samen een nieuwe wereld te creëren. Meer weten over haar werk? Bekijk dan de website.
Voor het project Kunst aan de Groene Corridor is Merel van der Linden gevraagd om haar visie te geven op de Groene Corridor en hoe kunst bijdraagt aan de gebiedsmarketing.
Visie Merel
Voor de Groene Corridor heeft Merel drie voorstellen:
- De stoel
Oirschot stond bekend om zijn bloeiende stoelen en meubelindustrie. De Amerikaanse stoel was bekend tot over de grenzen en werd rond 1860 geproduceerd. De Oirschotse houtdraaier Cornelis Teurlincx reisde in 1848 samen met Willem Meyers naar Amerika waar zij werden geconfronteerd met een ander type stoel die zeer stevig was. Het idee is om langs de gehele route van de Groene Corridor stoelen te plaatsen van bekende ontwerpers. De selectie stoelen worden aan de verhalen van de verschillende plekken gekoppeld. Het zorgt ter plaatse voor zichtbaarheid van heden/verleden/toekomst, waardoor een belevingsroute met verschillende verhalende kijkpunten ontstaat. - Spookmolens
Het gebied was rijk aan diverse molens. Sommige zijn zo lang geleden gebouwd en zo vroeg alweer verdwenen, dat er amper een duidelijk spoor van ze tede vinden is: de “spookmolens”. Merel wil deze terugbrengen in het gebied met een eigentijdse vorm die het verhaal zichtbaar maakt. - Heideverhalen
Noord-Brabant staat bekend om zijn vele streekverhalen, mythen en sagen. Deze weerspiegelen de culturele en maatschappelijke bijzonderheden van de tijd en de streek waarin zij ontstaan zijn. Op de Oirschotse heide wil Merel elementen plaatsen waar het verhaal van de “kabouters” te luisteren of te lezen is.