Kiki en Joost

Kiki & Joost
Joost van Bleiswijk en Kiki van Eijk vormen een ontwerpersduo, maar hebben ook elk hun eigen collecties, werk en klanten. Gesitueerd in een voormalig Philips laboratorium in Eindhoven, omarmen Kiki en Joost het ‘knutselend’ experimenteren. Een laboratorium waar het fysiek en spontaan werken met materialen en gedachten leidt tot autonome en vernieuwende ontwerpen, of de basis vormen voor industrieel vervaardigde projecten. Beiden studeerden aan de Design Academy in Eindhoven, waar ze in 2001 afstudeerden. Kiki van Eijk heeft opdrachten gedaan voor een heel aantal merken waaronder Studio Edelkoort Paris, MOOOI, Royal Leerdam en Ahrend. Van Eijk doet veel projecten voor bedrijven en instellingen, maar haar eigen ontwerpen zijn ook zeer divers. Ze maakt ceramiek, stoelen, kasten, klokken, lampenkappen, maar ook kleden, zoals het ‘Kiki carpet’. Joost van Bleiswijk werkt met constructie methoden om technieken te creëren die werken als dogma voor zijn ontwerpen. Hij ontwerpt metalen, houten maar ook kartonnen interieurstukken zoals tafels, stoelen en ook decoratieve zuilen. Zijn werk heeft een heel fysieke benadering. Hoewel functionalistisch zijn de ontwerpen zeker niet 'kaal'. Een kaarsenhouder krijgt tevens een klok mee en een koffietafel is met handschrift gedecoreerd. Meer weten over hun werk? Bekijk dan de website van Kiki en de website van Joost.

Voor het project Kunst aan de Groene Corridor zijn Kiki en Joost gevraagd een creatief concept te ontwikkelen voor kunst aan de Groene Corridor.

Visie Kiki en Joost
De Groene Corridor: een route van 14 km die het centrum van Eindhoven met het centrum van Oirschot verbindt. Een bijna rechte lijn die door stedelijke gebieden, industrieel erfgoed, industrieterreinen, heidelandschappen, bosrijk gebied, buitengebied en plekken van sociaal, cultureel en historisch belang. Als designers hebben Kiki en Joost gekeken waar de route van de Groene Corridor versterkt en verbetert kan worden, met in het oog houdende de bijzondere plekken die de Groene Corridor rijk is en kenmerken.

‘Eye opening gateways’
Met het concept ‘eye opening gateways’ willen Kiki en Joost bezoekers van de Groene Corridor uitdagen te kijken naar mooie plekken en uitdagen om van de route af te gaan en het gebied verder te ontdekken. Daarvoor ontwerpen ze objecten en lijnen die worden toegevoegd aan de route en die Points Of Interest’s (POI) aankondigen. Zo ontstaat als het ware een stippellijn die de landschapselementen van de Groene Corridor visueel verbindt. De objecten hebben een letterlijke maar ook figuurlijke poortfunctie in het landschap. Poorten waardoor je ineens op een andere manier kijkt naar een plek waar je misschien normaal gesproken zo aan voorbij zou gaan. De benadering van interessante POI’s worden aangekondigd door middel van voelbare ribbels in de weg, die bij de benadering steeds intensiever worden.